2011. május 2., hétfő

Cukros perec

Hozzávalók.kb:18 Darabhoz!
10dkg vaj vagy margarin,
2dl tej
1/2 cs.(2,5dkg)friss
élesztő
5dkg porcukor
egycsipetnyi só
1/2kk szódabikarbóna
kb.70dkg finomliszt
Máz!1 tojás
Díszítés!kb.5dkgporcukor
Elkészítése.
A vajat vagy a margarint felolvasztjuk,
majd a tejet beleöntjük.Testhőmérsékletűre (37c) melegítjük.
Az élesztőt egy tálba morzsoljuk,a tej egy részét
hozzáöntjük,és összekeverjük.A maradék tejet
beleöntjük.
Hozzákeverjük a cukrot,a sót, a szódabikarbónát
és a liszt nagy részét.Egy kevés lisztet a gyúráshoz
meghagyunk .A tésztát kézzel vagy robot géppel
addig dolgozzuk,amíg sima nem lesz.Cipót formázva belőle, tiszta konyharuhával
letakarjuk, és száraz meleg helyen kb.30 percig kelni hagyjuk.A tésztát lisztes felületre
tesszük, majd 18 darabba vágjuk.A tésztadarabokból
egyforma,kb.40 cm
hosszú,vékony rudakat
sodrunk,ezeket perec alakba formáljuk.
A pereceket sütőpapírral bélelt tepsibe
fektetjük .
Lefedjük,és még kb.30 percig kelni hagyjuk
A sütőt 200c -ra előmelegítjük.A pereceket középső rácson 15-20 percig
sütjük,majd még az olvasztott vajjal vagy a
margarinnal megkenjük.
Végül porcukorba forgatjuk.


"Kerek" forma!
Ha sietünk,vagy csak némi változatosságra vágyunk, a
tésztát perec forma helyett zsemle alakúra is formálhatjuk,
sőt,akár
gyűrű formára is hajlíthatjuk. A sütés a máz készítés és
a díszítés ilyenkor is az eredeti receptnek
megfelelően történik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése